אודות ד"ר הראל
ד"ר הראל מנהל את יחידת ניתוחי עמו"ש במרכז הרפואי ע"ש שיבא. מאז חזרתו מהשתלמות עמיתים בארה"ב הוא מבצע סוגי ניתוחים רבים כולל ניתוחים לפריצת דיסק בשיטות זעיר פולשניות, ניתוחים להסרת גידולים מעמוד השדרה וחוט השדרה ורדיוכירורגיה לעמוד השדרה.
השכלה
ביה"ס לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל אביב,
התמחות בנוירוכירורגיה בבי"ח ע"ש שיבא
תת-התמחות בניתוחי ע"ש ורדיוכירורגיה לע"ש בבי"ח Cleveland Clinic באוהיו, ארה"ב.
מרצה בכיר בביה"ס לרפואה ע"ש סאקלר, אונ' תל-אביב
פתולוגיות בעמוד השדרה
מרבית האוכלוסייה תסבול במהלך החיים מכאבי גב. כאבי הגב יכולים להופיע כסימפטום בודד או להתלוות לכאבי
מרבית האוכלוסייה תסבול במהלך החיים מכאבי גב. כאבי הגב יכולים להופיע כסימפטום בודד או להתלוות לכאבים קורנים לרגליים או כמכלול סימפטומים. רוב המקרים של כאבי גב נובעים מכיווץ בלתי רצוני של שרירי הגב עקב מאמץ חריג או שינה בתנוחה תת-אופטימלית אולם כאבי הגב יכולים גם להיגרם כתוצאה ממחלה או פתולוגיה בעמוד השדרה או להתלוות למחלות מערכתיות כגון מחלות בעצמות, או מחלות סיסטמיות כגון פיברומיילגיה.
הפתולוגיות הנפוצות הגורמות לכאבי גב הינן:
בלט דיסק או פריצת דיסק: (Herniated or Protruded disk )
הדיסק הבין חולייתי הינו בולם הזעזועים של עמוד השדרה ומאפשר את התנועתיות בין החוליות. כאשר הדיסק מזדקן, חלקו הפנימי "מתייבש" וגובה הדיסק פוחת. השכבה החיצונית של הדיסק מתבלטת כלפי חוץ (בלט דיסק דיפוזי) וכך מצרה את תעלת עמוד השדרה ויכולה ללחוץ על השורשים היוצאים לכיוון הרגליים. לעיתים המעטפת של הדיסק נחלשת באיזור מסוים ונוצר בלט דיסק מקומי הגורם ללחץ ממוקד על השורש. לעיתים נוצר חור במעטפת וחומר דיסקלי פורץ לכיוון תעלת השדרה וגורם ללחץ על שק השורשים או לשורש היוצא (פריצת דיסק). בנוסף ללחץ על השורש החומר הדיסקלי גורם לדלקת מקומית בעצב, ובעקבות כך כאבים קורנים לרגל, ויתכן שאף הפרעת תחושה (נימול) וחולשה של קבוצת שרירים.
לשחרור השק העצבי מהמוגלה בלי או עם קיבוע של החוליות.
היצרות תעלת עמוד השדרה (Spinal Stenosis)
רוחב תעלת עמוד השדרה הינה תכונה גנטית, אולם עם ההתבגרות מתרחשים תהליכים ניווניים בעמוד השדרה הגורמים לעיבוי הרקמות הרכות המקיפות את תעלת השדרה, הגדלת המפרקים הבין חולייתיים המצרים את התעלה ומוצאה משני צידיה ובלטי דיסק המצרים את התעלה ומוצאה מלפנים. התסמין השכיח להיצרות התעלה נקרא "קלאודיקציה ספינלית" המתבטאת בכאבי רגליים המופיעים לאחר הליכה למרחק קצר כאשר ההיצרות בעמוד השדרה המותני או לחץ על חוט השדרה הגורם למיילופטיה צווארית כאשר מדובר בהיצרות צווארית.
ספונדילוליסטזיס של עמוד השדרה (Spondylolysthesis)
ספונדילוליסטזיס הינו מצב שבו חוליה אחת אינה נמצאת מעל החוליה מתחתיה אלא גלשה לעמדה קדמית (הכי שכיח), אחורית או צידית. הגורמים לליסטזיס הינם מגוונים ויכולים להגרם מהסיבות הבאות:
• שברים וחוסר איחוי של הפדיקל של החוליה (החלק המחבר את גוף החוליה עם האלמנטים האחוריים) הנקרא ספונדילוליזיס (Spondylolysis) ומאפיין חולים צעירים העוסקים בספורט בו מבצעים כיפוף אחורי של הגב.
• עקמת של עמוד השדרה בה הכוחות הפועלים לאורך החוליות אינם מאוזנים וגורמים להחלקת חוליה על חברתה. ליסטזיס מאפיינת בעיקר עקמת ניוונית של הגיל המבוגר.
• לאחר ניתוחי עמוד שדרה בהם מבצעים הסרה של האלמנטים האחוריים של החוליות, ניתן למצוא ליסטזיס יטרוגנית.
• גידולים או זיהומים הגורמים להרס של החוליה ועקב כך לליסטזיס
• טראומה משמעותית לעמוד השדרה
שברים אוסטאופורוטיים בחוליות עמוד השדרה:
אוסטופורוזיס הינה מחלה שכיחה באוכלוסיה המבוגרת. אובדן מסת העצם משפיעה על חוליות עמוד השדרה וגורמת וסיכון מוגבר לשברים בחוליות כתוצאה מחבלה מינורית ואף לעיתים ללא חבלה. השברים האוספאופורוטיים מתבטאים בכאבי גב קשים המחמירים בתנועה ובשינויי תנוחה ומוקלים בשכיבה ללא תזוזה. מניעה של אוסטאופורוזיס הינה המרכיב החשוב ביותר בטיפול בשברים אלו. ניתן לטפל שמרנית ולהמתין לריפוי ספונטני של השבר או לבצע הזרקה של חומר אקרילי הקרוי מלט עצם (PMMA or Bone cement) לתוך גוף החוליה כדי לחזק את גוף החוליה ולהקל על הכאבים הנובעים מהשבר.
ניוון של הדיסק הבין-חולייתי (Intervertebral disc degeneration)
עם הגיל הדיסקים הבין חולייתיים עוברים תהליך של אובדן הרקמה המרכיבה את גרעין הדיסק. תהליך זה גורם ל"התייבשות" הדיסק ועקב כך לאובדן גובה. דיסקים אלו נראים בהדמייה כדיסקים שחורים (black disc) ולעיתים יכולים להיות הגורם לכאבים, אולם אין הסכמה בקרב הקהילה הרפואית לגבי השכיחות של הכאבים בחולים אלו ולגבי הטיפול המומלץ.
גידולי עמוד שדרה (Spinal Tumors)
גידולים בעמוד השדרה יכולים להופיע בכול הגילאים, כאשר הגידולים השכיחים ביותר הינם גרורות לעצמות עמוד השדרה. הגידולים יכולים להיות ראשוניים (כלומר להתחיל בעמוד השדרה) או משניים (גרורות), יכולים לערב את המרכיבים הגרמיים של החוליות, את החלל האפידורלי (בין החוליות למעטפת העצבים), תוך דורליים (בתוך מעטפת העצבים) או תוך מדולריים (בתוך חוט השדרה). התסמינים משתנים בהתאם למיקום הגידול ואופיו. גידולים הלוחצים את המרכיבים העצביים יגרמו לחסרים נוירולוגיים ולכאב מקרין לגפיים, בעוד שגידול המערב את גוף החוליה יגרום לכאב הגב, לעיתים כאב המוחמר בשעות הלילה ובשכיבה. במידה והגידול הורס את החוליות יכול להופיע כאב המחמיר בתנועה ובשינויי תנוחה. גידולים בעמוד שדרה מצריכים בירור וטיפול מהיר כדי למנוע נזקים נוירולוגיים קשים.
זיהומים בעמוד השדרה (Spinal Infections)
זיהומים יכולים להופיע לאחר ניתוח או פרוצידורה אחרת בעמוד השדרה או באופן ספונטני מפיזור של זיהום במקום אחר בגוף, לאחר טיפול שיניים או ללא מקור ברור. הזיהום יכול להתמקד ברקמת הדיסק (דיסקיטיס –Discitis), לערב את גוף החוליה (אוסטאומייליטיס – Vertebral osteomyelitis) או לערב את החלל האפידורלי ולגרום לפגיעה בחוט השדרה ובשורשים. הכאב בעל אופי עמום ומפושט ומתלווה בדר"כ לחום גבוה ועלייה במדדי הדלקת בגוף. הטיפול בזיהום מחייב מתן אנטיביוטיקה לתקופה ממושכת ולעיתים יש צורך בניתוח לשחרור השק העצבי מהמוגלה בלי או עם קיבוע של החוליות.