ניתוחי עמוד שדרה זעיר פולשניים
Minimally Invasive Spine Surgery
ניתוחי עמוד שדרה מבוצעים על מנת לשחרר לחץ מכני מהרקמה העצבית, לייצב את החוליות ולהפחית כאב. מרבית הניתוחים מבוצעים בשיטה פתוחה בה מבוצע חתך בעור ובשרירים כדי לחשוף את חוליות עמוד השדרה ואת הרקמה העצבית. את חלקם של הניתוחים הללו ניתן לבצע בגישות זעיר פולשניות (MIS- Minimally Invasive Surgery) כדי להקטין את אורך החתך, למזער דימום וסיכונים לזיהום ולקבל תוצאה אסטטית טובה יותר. לאחרונה מבצע ד"ר הראל את הניתוחים בעזרת מכשיר שיקוף מתקדם הקרוי O-arm ומערכת ניווט המגדילה את הדיוק בזמן הניתוח.
ניתן לבצע גישות זעיר פולשניות לאינדיקציות הבאות:
בלט דיסק או פריצת דיסק מותנית:
הניתוח מבוצע ע"י החדרת רטרקטור מיוחד בקוטר 16 או 18 מ"מ בהנחיית שיקוף. דרך רטרקטור זה ובסיוע מיקרוסקופ ניתוחי מתבצעת הסרה של הדיסק הפרוץ. שיטה זו מאפשרת להשיג תוצאות זהות לניתוח פתוח בעזרת חתך עורי קטן מ-2 ס"מ, ירידה בכמות הדימום בניתוח, ירידה בשכיחות הזיהומים והפחתה בכאבים ובצורך במשככי כאב. החולים משתחררים יום לאחר הניתוח.
לסרט הדגמה של השיטה לחץ כאן
היצרות תעלת השדרה המותנית:
הניתוח מבוצע ע"י החדרת רטרקטור מיוחד בקוטר 18 או 20 ממ בהנחיית שיקוף. דרך רטרקטור זה ובסיוע מיקרוסקופ ניתוחי מתבצעת הסרה של הלמינה- חלקה האחורי של החוליה המצרה את תעלת השדרה ופתיחת מוצא העצבים המוצר. שיטה זו מאפשרת להשיג תוצאות זהות לניתוח פתוח בעזרת חתך עורי קטן בגודל 2ס"מ, ירידה בכמות הדימום בניתוח, ירידה בשכיחות הזיהומים והפחתה בכאבים ובצורך במשככי כאב. החולים משתחררים יום לאחר הניתוח.
בלט דיסק ולחץ על שורש צווארי:
הניתוח מבוצע ע"י החדרת רטרקטור מיוחד בקוטר 16 או 18 ממ בהנחיית שיקוף. דרך רטרקטור זה ובסיוע מיקרוסקופ ניתוחי מתבצעת הסרה של הלמינה והמפרק באופן חלקי, שחרור מוצא העצב ולפי הצורך כריתת הדיסק הפרוץ. שיטה זו מאפשרת להשיג תוצאות זהות לניתוח פתוח בעזרת חתך עורי קטן מ- 2ס"מ, ירידה בכמות הדימום בניתוח, ירידה בשכיחות הזיהומים והפחתה בכאבים ובצורך במשככי כאב. החולים משתחררים יום לאחר הניתוח.
היצרות תעלת השדרה המותנית מלווה בחוסר יציבות:
בשנים האחרונות התפתחה שיטה זעיר פולשנית (MIS) לגישה צידית לעמוד השדרה המותני המתבצעת דרך המותן, מחוץ לקרום הצפק תוך גישה צידית לחוליה ולדיסקים (Lateral Lumbar Interbody Fusion), ומאפשרת לשחזר את הגובה התקין של הדיסק וכך לשחרר את הלחץ על העצבים ולבצע קיבוע של הסגמנט שמטופל. גישה זו אינה מתאימה לכול החולים והמנתח צריך לבדוק האם ניתן להשתמש בשיטה זו. השמות המסחריים לגישה זו נקראים XLIF או DLIF. גישה זו מחליפה ניתוחי קיבוע פתוחים גדולים הגורמים לחולים כאב משמעותי, צורך במשככי כאב לתקופה משמעותית, דמם משמעותי וסיכון לזיהום של הפצע. בגישה זו החתך קטן, הכאב חולף מהר והחולים משתחררים לאחר כיומיים.
לסרט הדגמה של הניתוח לחץ כאן
פתרון זעיר פולשני נוסף הינו ביצוע TLIF בגישה מינימלית דרך רטרקטור בקוטר 22 מ"מ תוך שחרור רקמת העצב, הוצאת הדיסק הבין חולייתי, הכנסת משתל בין החוליות וברגים המקבעים את החוליות ומוכנסים מיל-עורית.
לסרט הדגמה של הניתוח לחץ כאן
חוסר יציבות עמוד השדרה:
בחולים הסובלים מחוסר יציבות של עמוד השדרה בעקבות חבלה ושברים בחוליות או עקב שינויים ניווניים ניתן לבצע קיבוע מיל-עורי הכרוך במספר חתכים קטנים ונזק מינימלי לשרירי עמוד השדרה כתחליף לניתוח קיבוע פתוח הכרוך בחתך גדול ופגיעה בשרירי עמוד השדרה.
לסרט הדגמה לחץ כאן
שברים אוסטאופורוטיים או פתולוגיים:
שברים בחוליות עמוד השדרה נפוצים באוכלוסיה המבוגרת עקב אוסטיאופורוזיס ובחולים אונקולוגיים עקב גרורות לחוליות. השברים בחוליות גורמים לכאבים קשים, להגבלה בפעילות ובהמשך לקריסה מוחלטת של גוף החוליה המסכנת את החולה בפגיעה נוירולוגית עקב לחץ גרמי על חוט השדרה, בכאבים עזים ובחוסר יציבות של עמוד השדרה.קיפופלסטיה (Kyphoplasty) הינה פעולה זעיר פולשנית בה מכניסים מחט תחת שיקוף לגוף החוליה, מחדירים לגוף החוליה בלון ומנפחים אותו. לחלל שנוצר מזריקים "מלט עצם" או Bone Cement או PMMA, חומר אקרילי נוזלי המתקשה במהירות. החומר נותר בגוף החוליה, מייצב אותה ומונע את קריסתה ומפחית את הכאבים הנובעים מהשבר.
לסרט הדגמה לחץ כאן
ניתוחי גידולי עמוד שדרה זעיר פולשניים:
התקדמות הטכנולוגיה והמכשור העומדים לרשות המנתח אפשרו בשנים האחרונות ביצוע ניתוחים זעיר-פולשניים כדי להרחיק גידולים מעמוד השדרה. דרך חתכים קטנים יותר ניתן היום לבצע ניתוח הכולל הסרה חלקית או שלמה של הגידול ובמידת הצורך קיבוע של החוליות באמצעות ברגים ומוטות. ניתוחים אלו מבוצעים תחת הנחייה של שיקוף או מערכת ניווט, והרחקת הגידול נעשית בעזרת מיקרוסקופ ניתוחי. הציוד המשמש לקיבוע של החוליות הינו ייחודי בכך שניתן להחדירו ללא חשיפה רחבה של מבנה החוליה.
יתרונות השיטה הזעיר-פולשנית כוללים חתכים קטנים יותר, דימום בכמות מועטה, ירידה ניכרת בסיכון לזיהום, הפחתה בכאבים באופן מהיר, ניוד מהיר יותר ושחרור מהיר לבית המנותח.