גידולי עמוד השדרה
Spinal Tumors
גידולים תוך מדולרים
Intramedullary Tumors
אלו גידולים הנמצאים בתוך חוט השדרה, וגדלים בדרך כלל מתאים הבונים את חוט השדרה. הגידולים גורמים לסימפתומים קלים בתחילה שיכולים להתבטא בהפרעות תחושה או הפרעות מוטוריות קלות. לאחר האבחנה המתבצעת בעזרת MRI, ניתן להחליט על הטיפול ע"פ ההסתמנות וה-MRI. הטיפול הראשוני יכול להיות מעקב, ביופסיה מחוט השדרה (ניתוח פתוח בו כורתים חלק קטן מהגידול) או הסרה של הגידול. ניתוחים אלו צריכים להתבצע תוך ניטור אלקטרופיזיולוגי כדי למנוע נזק קבוע לחוט השדרה. חשוב לציין שבחלק גדול מהניתוחים תהיה התדרדרות נוירולוגית זמנית או קבועה בעקבות הניתוח. הגידולים השכיחים באזור זה הינם אסטרוציטומה Astrocytoma, גליומה Glioma, או אפנדימומה Ependymoma. הטיפול המשלים לאחר הניתוח יקבע ע"פ הפתולוגיה הספציפית, היקף הכריתה וההדמיה החוזרת. לאחר הניתוח והטיפול יש להשאר במעקב מסודר עם הדמיות חוזרות לפי המלצת הרופא המטפל.
גידולים תוך דורלים
Intradural Tumors
גידולים תוך דורליים גדלים בתור הדורה- המעטפת של חוט השדרה והעצבים וגדילתם גורמת ללחץ על החוט והעצבים. גידולים אלו יכולים לגרום לחולשה והפרעת תחושה מתחת לגובה הגידול, וכן לכאבים קורנים עקב לחץ עצבי בגובה המעוצבב ע"י הגידול. גידולים אלו מאובחנים ע"י ביצוע MRI, כאשר הגידולים הראשיים בקבוצה זו הינם נוירינומה Neurinoma ומנינגיומה Meningioma. במרבית המקרים מדובר בגידול שפיר אשר כריתתו בניתוח ומעקב לאחר מכן הינם הטיפול המומלץ. הניתוח נעשה תוך ניטור אלקטרופיזיולוגי למניעת נזק לחוט השדרה ולעצבים ובמרבית החולים ישנו שיפור נוירולוגי לאחר הניתוח. במקרים בהם הגישה הניתוחית קשה, המטופל אינו כשיר לעמוד בניתוח או שקיימת שארית או הישנות של גידול תוך דורלי (מנינגיומה, נוירינומה או אפנדימומה), ניתן לטפל ברדיוכירורגיה לעמוד השדרה, טיפול חדשני לא חודרני חד פעמי עם אחוזי הצלחה מצויינים.
גידולים ראשוניים של עמוד השדרה
Primary Spinal Column Tumors
גידולים ראשוניים של עמוד השדרה הינם גידולים שמקורם בתאי העצם של החוליות או בתאים שיצרו את עמוד השדרה בעובר. גידולים אלו כוללים את הגידולים הבאים: אוסטאומה Osteoma, אוסטאובלסטומה Osteoblastoma, סרקומה Sarcoma, כורדומה Chordoma. גידולים אלו יכולים לגרום לכאב בעמוד השדרה, כאשר אחד המאפיינים של הכאב הינו כאב לילי, הם יכולים לגרום לשברים פתולוגיים בחוליות ובעקבות כך חוסר יציבות של עמוד השדרה המתבטא בכאב המופיע בתנועה, ואף לגרום ללחץ על חוט השדרה והעצבים אשר בגינו יופיעו הפרעות נוירולוגיות. לאחר אבחנה בעזרת CT ו-MRI יוחלט האם יש להתחיל בביופסיה של התהליך לפני ניתוח או לנתח מייד. מטרות הניתוח הינן הסרה של התהליך בצורה מרבית ולעיתים כגוש אחד, שחרור המרכיבים העצביים וקיבוע של החוליות. לאחר הניתוח יש להיות במעקב צמוד של הרופא המטפל. לעיתים ניתן לטפל בגידולים אלו או בהישנות או שארית של הגידול בטיפול חדשני הנקרא רדיוכירורגיה לעמוד השדרה.
גרורות לעמוד השדרה
Spinal Column Metasteses
גרורות לעמוד השדרה הן הגידולים השכיחים ביותר בעמוד השדרה. רובם מערבים את החלק הגרמי של החוליות ובכך גורמים לכאבים קשים ולשברים פתולוגיים. חלקם יכול לערב את החלל האפידורלי ובכך לגרום ללחץ על המרכיבים העצביים ולהתדרדרות נוירולוגית ובמיעוט המקרים ישנה מעורבות תוך דורלית או מעורבות של חוט השדרה. מרבית החולים יתלוננו על כאבים, המתאפיינים בכאבי לילה וכאבים בזמן תנועה. חלק מהחולים יאובחן לאחר התפתחות של חסרים נוירולוגיים. הטיפול בגרורות לעמוד השדרה הינו מולטידיסיפלינרי וכולל את האונקולוגים, האונקולוגיים הקרינתיים ומנתחי עמוד השדרה המבצעים ניתוחים אונקולוגיים. רוב החולים יטופלו באופן סיסטמי ע"י כימוטרפיה ומקומית ע"י קרינה. ההתוויות לניתוח הינן במקרים שיש צורך באבחנה היסטולוגית, כאשר הסרת הגידול משפרת את הפרוגנוזה, כאשר הגידול לוחץ על המרכיבים העצביים ויש צורך לשחררם או כאשר קיימת אי יציבות של עמוד השדרה. הניתוחים בדרך כלל מתבצעים בגישה אחורית, בה חושפים את הלמינות של עמוד השדרה, פותחים את התעלה ומבצעים כריתה של הגידול המקיף את התעלה והשורשים. בחלק מהמקרים מבצעים כריתה של חוליה או מספר חוליות ומחליפים אותן במשתל שתומך בעמוד השדרה בחלקו הקדמי. הקיבוע מבוצע ע"י ברגים המוכנסים לפדיקל של החוליות מעל ומתחת לגובה המנותח וחיבור של הברגים עם מוטות. ניתן לבצע את הניתוחים בחלק מהמקרים בגישות קדמיות או צידיות, לעיתים בשילוב עם קיבוע אחורי. לעיתים ניתן לטפל בגידולים אלו או בהישנות או שארית של הגידול בטיפול חדשני הנקרא רדיוכירורגיה לעמוד השדרה. בחלק מהמקרים ניתן לבצע את הניתוח בגישה זעיר פולשנית המאפשרת הסרה של הגידול וקיבוע תוך הקטנת הכאב, הצלקות והסיבוכים הכרוכים בניתוח.